Is een vergiet een religieus hoofddeksel? De Pastafariërs, aanhangers van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster, vinden van wel. Zij willen hun vergiet ook mogen dragen op een pasfoto op hun ID-kaart. Verschillende rechters hebben hier vooralsnog niet aan gewild. Dr. mr. Derk Venema gaat in op de vraag hoe de overheid zou moeten vaststellen of iets een godsdienst/levensbeschouwing is en hoe in de praktijk wordt omgegaan met kleine, nieuwe, rare of onbekende religies. Is het überhaupt nodig en verstandig om voor religie en gelovigen aparte wettelijke privileges (zoals het mogen dragen van een hoofddoek op de pasfoto) in stand te houden?

Dr. mr. Venema is jurist en filosoof en als docent verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij treedt tevens op voor de Pastafariërs in de paspoortprocedures.

De lezing vindt plaats bij Roeivereniging De Amstel (Hobbemakade 122). Vergeet je niet in te schrijven voor de lezing door middel van onderstaand formulier.

Na afloop van de lezing vindt de Jonge Balie-borrel plaats, waar ook leden die de lezing niet hebben bezocht van harte welkom zijn!

Tentamentraining Beroepsattitude en Beroepsethiek 10 januari 2022