Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing: Strafrecht en (de)radicalisering

mei 28, 2015 @ 08:00 - 17:00

In de afgelopen jaren zijn er al meer dan tweehonderd geradicaliseerde Nederlandse jongeren afgereisd naar landen als Syrië en Somalië om daar mee te strijden in lokale conflicten aan de zijde van (vermeende) terroristische organisaties. De hang van Nederlandse jongeren naar het leven als een jihad-strijder is een groot maatschappelijk probleem en vormt een bedreiging voor onze samenleving. Het Openbaar Ministerie vervult een cruciale maar bijzonder lastige rol bij het bestrijden van dit fenomeen.

Op 28 mei a.s. vertelt Herman Bolhaar (voorzitter van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie) hoe het Openbaar Ministerie zijn rol vervult en welke afwegingen aan dat beleid ten grondslag liggen. Daarbij geeft hij antwoord op vragen als “Hoe moet de opkomst van dit probleem worden verklaard?”, “Wat voor soort mensen zijn gevoelig voor radicalisering?” en “Hoe ga je het radicaliseringsproces het beste tegen?”.

Herman Bolhaar (1955) is voorzitter van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie. Hij studeerde Nederlands recht, met als afstudeerrichting staats- en administratief recht aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Na zijn afstuderen was hij enkele jaren werkzaam als jurist bij de Raad van State, waarna hij in 1983 in dienst trad bij het OM. Hij was daar onder meer werkzaam als officier van justitie in Arnhem en Breda en later als plaatsvervangend hoofdofficier in Den Bosch en hoofdofficier in Breda. Na vier jaar als procureur-generaal bij het College van procureurs-generaal te hebben gewerkt, werd Bolhaar in 2008 hoofdofficier van justitie in Amsterdam. Na een carrière van ruim achtentwintig jaar bij het OM is hij op 1 juni 2011 benoemd tot voorzitter van het College van procureurs-generaal. Tijdens zijn loopbaan heeft hij diverse (management)opleidingen voltooid aan de Nederlandse School Openbaar Bestuur, de University of California in Berkeley en Harvard University. Naast zijn functie als voorzitter van het College van procureurs-generaal vervult Bolhaar diverse nevenfuncties; onder andere als bestuurder van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie, lid van de Raad van Advies Meld Misdaad Anoniem en Ambassadeur van de Stichting Marokko Fonds.

Voor het bijwonen van de lezing krijg je 1 PO-punt.

Let op! Sinds 1 maart 2013 is het voor advocaat-stagiaires in het kader van de opleiding verplicht om tenminste twee Jonge Balie lezingen bij te wonen.

Gegevens

Datum:
mei 28, 2015
Tijd:
08:00 - 17:00

Locatie

Café COX
Marnixstraat 429
Amsterdam,
+ Google Maps
To top