Op 14 november 2014 heeft de Europese Commissie het voorlopige standpunt ingenomen dat een belastingafspraak uit 2008 tussen de Nederlandse Belastingdienst en koffieketen Starbucks een vorm van staatssteun is. De Commissie heeft “twijfels over de verenigbaarheid van deze steun met de interne markt” en het is daarom naar haar mening goed mogelijk dat de staatssteun ongeoorloofd is. Zij zal dit de komende tijd onderzoeken. Behalve de afspraken tussen Nederland en Starbucks, kijkt de Commissie onder andere ook naar belastingdeals tussen Ierland en Apple en tussen Luxemburg en Fiat en Amazon. Indie! n de Commissie in een bepaald geval tot de conclusie zou komen dat de staatssteun inderdaad ongeoorloofd is dan zou zij kunnen besluiten dat de desbetreffende onderneming de te weinig betaalde belasting alsnog moet (terug)betalen. Dat zou dan gaan om een bedrag van vele miljarden euro’s. Zie voor meer informatie bijvoorbeeld dit artikel op NRCQ.
Maurice Essers spreekt op 29 januari a.s. eerst over de afspraken die zijn gemaakt tussen de Nederlandse Belastingdienst en Starbucks (om wat voor constructies gaat het en hoeveel besparen grote bedrijven daardoor precies?) en vervolgens legt hij uit waarom die afspraken volgens de Europese Commissie zouden kunnen kwalificeren als (ongeoorloofde) staatssteun.
Maurice Essers (1967) is advocaat en partner bij Loyens & Loeff. Hij is gespecialiseerd in EU-recht, mededingingsrecht (staatssteun, concentratiecontrole en kartelrecht), aanbestedingsrecht en in het recht van bijzondere sectoren (openbaar vervoer, zorg, drinkwater en energie). Hij maakt deel uit van het Loyens & Loeff State Aid Team dat is samengesteld uit advocaten en fiscalisten en zich richt op het bijstaan van ondernemingen die vragen hebben over dit onderwerp en eventueel bijstand behoeven.
Voor het bijwonen van de lezing krijg je 1 PO-punt.
Let op! Sinds 1 maart 2013 is het voor advocaat-stagiaires in het kader van de opleiding verplicht om tenminste twee Jonge Balie lezingen bij te wonen.