Nieuwjaarsfeest

Het nieuwe jaar zal door de Jonge Balie op donderdagavond 8 januari 2015 worden ingeluid met een bruisend nieuwjaarsfeest op een unieke (tijdelijke) locatie: hotspot Baut, gezeteld in het oude Parool-gebouw. De sluitingsdatum van Baut was bij de opening al bekend: 31 december 2014. Begin december is bekend geworden dat het populaire Baut nog 90 dagen extra open mag blijven (tot 31 maart 2015). De Jonge Balie is dan ook erg verheugd haar leden tijdens het nieuwjaarsfeest nog op deze bijzondere locatie te mogen verwelkomen!

Wij nodigen alle leden uit om op 8 januari 2015 samen het glas te heffen op een mooi nieuw jaar!

Lezing: Staatssteun door de Belastingdienst

Op 14 november 2014 heeft de Europese Commissie het voorlopige standpunt ingenomen dat een belastingafspraak uit 2008 tussen de Nederlandse Belastingdienst en koffieketen Starbucks een vorm van staatssteun is. De Commissie heeft “twijfels over de verenigbaarheid van deze steun met de interne markt” en het is daarom naar haar mening goed mogelijk dat de staatssteun ongeoorloofd is. Zij zal dit de komende tijd onderzoeken. Behalve de afspraken tussen Nederland en Starbucks, kijkt de Commissie onder andere ook naar belastingdeals tussen Ierland en Apple en tussen Luxemburg en Fiat en Amazon. Indie! n de Commissie in een bepaald geval tot de conclusie zou komen dat de staatssteun inderdaad ongeoorloofd is dan zou zij kunnen besluiten dat de desbetreffende onderneming de te weinig betaalde belasting alsnog moet (terug)betalen. Dat zou dan gaan om een bedrag van vele miljarden euro’s. Zie voor meer informatie bijvoorbeeld  dit artikel op NRCQ.

Maurice Essers spreekt op 29 januari a.s. eerst over de afspraken die zijn gemaakt tussen de Nederlandse Belastingdienst en Starbucks (om wat voor constructies gaat het en hoeveel besparen grote bedrijven daardoor precies?) en vervolgens legt hij uit waarom die afspraken volgens de Europese Commissie zouden kunnen kwalificeren als (ongeoorloofde) staatssteun.

Maurice Essers (1967) is advocaat en partner bij Loyens & Loeff. Hij is gespecialiseerd in EU-recht, mededingingsrecht (staatssteun, concentratiecontrole en kartelrecht), aanbestedingsrecht en in het recht van bijzondere sectoren (openbaar vervoer, zorg, drinkwater en energie). Hij maakt deel uit van het Loyens & Loeff State Aid Team dat is samengesteld uit advocaten en fiscalisten en zich richt op het bijstaan van ondernemingen die vragen hebben over dit onderwerp en eventueel bijstand behoeven.

Voor het bijwonen van de lezing krijg je 1 PO-punt.

Let op! Sinds 1 maart 2013 is het voor advocaat-stagiaires in het kader van de opleiding verplicht om tenminste twee Jonge Balie lezingen bij te wonen.

Studiereis

Ook dit jaar organiseert de Jonge Balie Amsterdam weer een driedaagse studiereis. De reis zal plaatsvinden van woensdagavond 2 t/m zaterdagavond 5 september 2015: zet deze data alvast in je agenda! De Jonge Balie-studiereis gaat dit jaar naar Praag. Een prachtige middeleeuwse stad waar de deelnemers ongetwijfeld mooie dagen gaan beleven. De reis vindt plaats van woensdagavond 2 september 2015  (vlucht na kantoortijd) tot zaterdagavond 5 september 2015 en kost circa EUR 450. Daar is (in ieder geval) bij inbegrepen: de vlucht, het hotel, vervoer ter plaatse, ontbijt en een gevarieerd (dagvullend) programma op donderdag en vrijdag.

De inschrijving opent op woensdag 29 april 2015 om 00.00 uur. Er is slechts ruimte voor een beperkt aantal deelnemers, schrijf je dus snel in!

(Il)legal Tracks

Op donderdagavond 12 februari a.s. organiseren de Jonge Balie Amsterdam en Concertvrienden/Next samen het evenement ‘(Il)legal Tracks’. Tijdens deze muzikale én inhoudelijke avond zullen drie specialisten op het gebied van het intellectueel eigendom vertellen over hun vakgebied in relatie tot muziek. Samen zullen zij de aanwezigen een introductie geven tot de wereld van (il)legale nabootsing van muziekwerken.

De sprekers zullen vertellen aan de hand van verschillende bekende voorbeelden die ter illustratie live zullen worden uitgevoerd door een trio van jazz-muzikanten, bestaande uit Edison-winnaar Bart Wirtz op de saxofoon, Kasper Kalf op de contrabas en Pim Drost op de drums. Een van de muzikale hoogtepunten van de avond is een uitvoering van een reeks historische muziekstukken waarover in het verleden hevig is gestreden op auteursrechtelijke gronden. Deze inspirerende avond zal plaatsvinden in de Koorzaal van het Concertgebouw en is bedoeld voor leden die houden van muziek en een interessant verhaal. De avond wordt afgesloten met een drankje en – uiteraard – met muziek! Voor het bijwonen van de lezing krijg je 1 PO-punt.

Toegang tot dit evenement is beperkt en inschrijving is noodzakelijk. De inschrijving opent op woensdag 4 februari a.s. om 0.00 uur. Je kunt je inschrijven door zelf (je kunt dus niet ook iemand anders inschrijven) een e-mail te sturen aan Charlotte Vijftigschild (charlotte.vijftigschild@boekel.com) met als onderwerp ‘Inschrijving (Il)legal Tracks’ en in de tekst de volgende zaken te vermelden: (i) voor- en achternaam, (ii) kantoornaam en (iii) functie (advocaat-stagiair, medewerker of partner). Toekenning van plaatsen gaat op volgorde van inschrijving met een maximum aantal plaatsen per kantoor.

Sprekers

Gastheer: Bram de Jaeger, oprichter van het Culturele Hart en bankier voor de culturele sector bij ABN AMRO.

Spreker 1: Lars Bakers, partner BINGH advocaten, als advocaat actief voor diverse (Amsterdamse) culturele instellingen.

Spreker 2: Rob van Dongen, partner Dikhoff Van Dongen Advocaten, geruime tijd werkzaam in de media en entertainmentbranche, nu als advocaat, daarvoor als musicus. Samen met Lois Lane en Prince componeerde en produceerde hij de muziek voor het Lois Lane-album ‘Precious’.

Spreker 3: Bjorn Schipper, partner Schipper Legal, ook wel bekend als ‘advocaat van de nacht’, gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht binnen de muziekwereld, en dan met name elektronische- en dansmuziek, de creatieve industrie die het Nederlandse nachtleven heeft doen opbloeien.

Wil je met korting naar de mooiste concerten in het Concertgebouw en toegang krijgen tot exclusieve events voor jongeren? Meld je dan aan bij een van de jongerenverenigingen van Het Concertgebouw. Tot 30 jaar kun je voor 15 euro lid worden van Entrée. Tot 40 jaar kun je voor 30 euro lid worden van Next.